Fulfilment voor opslag en inpakken

← Terug naar Webwinkel Beginnen

Wanneer je webwinkel eenmaal goed gaat lopen dan zul je ervaren dat het werk al snel te veel wordt om in je eentje te doen. De meeste tijd ben je kwijt aan het inpakken van de bestellingen. Als je dit zelf doet dan zul je dagelijks op en neer tussen het postkantoor moeten pendelen om je bestellingen weg te brengen.

Ik raad aan om voor de order verwerking een fulfilment bedrijf in te schakelen. Een fulfilment bedrijf gaat jou de meeste tijd besparen! Doe je alles zelf dan zal je de pakbonnen moeten uitprinten, de bestellingen moeten inpakken, invoeren op de TNT website, stickers printen en de bestellingen wegbrengen naar TNT.

Het fulfilment bedrijf doet dit allemaal voor jou. In combinatie met een payment provider gaan vanaf nu alle bestellingen automatisch de deur uit. Super handig en reuze efficiënt!

Het is al snel goedkoper om een fulfilment bedrijf de orders te laten af te handelen dan als je dit zelf moet doen in een gehuurde opslag- en inpakruimte! Je profiteert namelijk mee met het schaalvoordeel van zo'n fulfilment-bedrijf. We vertellen je graag waarom fulfilment handig is en hoe je er gebruik van kunt maken.

webFulfilment

Waarom fulfilment voor je webwinkel?

Als je kiest voor fulfilment dan besteed je een groot deel van het logistieke proces van je webwinkel uit. Hierdoor bespaar je een hoopt tijd, tijd die je vervolgens kunt inzetten om je te richten op de dingen die echt belangrijk zijn. Een fulfilment partij is bovendien gespecialiseerd in het uit handen nemen van het de hele logistiek waardoor je er vanuit kunt gaan dat het er professioneel aan toe gaat.

Tijd besparen

Het voornaamste voordeel van fulfilment voor webwinkels is het feit dat je een hoop tijd bespaart. Natuurlijk kost het minder geld als je zelf alles doet maar de vele werkzaamheden van een webwinkel kunnen je tijd werkelijk opvreten. Je hoeft je niet meer elke dag bezig te houden met het inpakken en verzenden van pakketten waardoor je je volledig kunt richten op de groei van je webwinkel.tijd besparen

Richten op de kernactiviteiten

Wanneer je je niet meer bezig hoeft te houden met het logistieke proces dan heb je waarschijnlijk tijd over voor zaken waarmee je echt waarde kunt toevoegen aan je webwinkel. Deze tijd kun je bijvoorbeeld besteden aan het verbeteren van je webwinkel of de marketing.

In de meeste gevallen is fulfilment de eerste keus wanneer er zaken uitbesteed moeten worden. Het inpakken van en verzenden van pakketten kost een hoop tijd maar het is niet waar je je als ondernemer mee bezig wilt houden natuurlijk. Bovendien kunnen deze werkzaamheden door iedereen uitgevoerd worden waardoor het vaak goedkoper is om het uit te besteden. Tijd is ook geld natuurlijk!

Schaalvoordeel

Als je zelf nog alle bestellingen verzend dan kan dat prima als het om een maximaal een paar stuks per dag gaat. Wanneer je meer gaat verkopen kost het al snel uren tijd om de bestellingen te verwerken. De fulfiment partijen zijn hier wel op voorbereid en kunnen zonder problemen schakelen, of je nou 2 of 200 bestellingen per dag krijgt.

Professionele verzendingverzending

Naast het feit dat het een hoop tijd scheelt kun je er van uit gaan dat de pakketten op een nette wijze verzonden worden. De fulfilment partijen zijn gespecialiseerd in het inpakken en verzenden. Eventueel kun je ook speciale wensen doorgeven om de pakketten op een eigen wijze te verzenden. Als je aardig wat pakketten gaat verzenden zijn de fulfilment partijen flexibel hierin.

Geen extra opslag nodig

Naast de producten die liggen opgeslagen bij het magazijn van de fulfilment partij heb je verder geen opslag meer nodig, deze partijen hebben voldoende ruimte. Hierdoor bespaar je weer op de kosten. Als je gebruik maakt van een fulfilment partij heb je eigenlijk alleen nog maar een kantoor nodig of je kunt vanuit huis werken!

Magazijnbeheer

Er zijn enkele fulfilment partijen kunnen je ook helpen met het magazijn beheer. Uiteraard kies je er voor om al je producten bij het magazijn op te slaan. De fulfilment partij kan de voorraad bijhouden en aanpassen wanneer bestellingen de deur uit gaan. Als dit eenmaal goed loopt kan het volledig automatisch.

magazijnbeheer

Ook de retouren

Wanneer je een beetje een goede relatie opbouwt met de fulfilment partner is het wellicht ook mogelijk dat ze het retouren proces uit handen nemen. Dit is wel zo handig omdat ze dan gelijk de producten terug in de voorraad kunnen leggen!

Heeft fulfilment ook nadelen?

Zoals je inmiddels al door hebt biedt fulfilment een hoop mogelijkheden als je webwinkel begint te groeien. Er zitten echter ook enkele nadelen aan aan fulfilment die we je niet willen onthouden. Zo moet je begrijpen dat de fulfilment partij geen persoonlijke betrokkenheid heeft, soms zijn de partijen neit flexibel genoeg in het geval van problemen. Daarnaast kunnen je klanten geen bestellingen afhalen bij het fulfilment magazijn.

Geen persoonlijke betrokkenheid

De fulfiment partij is verantwoordelijk voor de verzending maar verder gaat de service vaak niet. Indien er problemen zijn met de levering of het inpakken van de producten kan de service nog wel eens op zicht laten wachten. Het zijn grote bedrijven waar de focus op massa ligt waardoor er al snel wat foutjes kunnen ontstaan.webshop-fulfilment

Niet flexibel genoeg

Naast het gebrek aan persoonlijke betrokkenheid zijn de fulfilment partijen soms ook niet flexibel genoeg. Zo zijn er sommige partijen die geen service verlenen wanneer de klant een klacht heeft over de levering van een product. Ook zijn sommige opties pas mogelijk wanneer je veel orders verzend.

Geen mogelijkheid om af te halen

Een ander groot nadeel is dat je klanten geen mogelijkheid hebben om de producten af te halen. Als je een eigen opslag of zelf een showroom hebt is dit wel mogelijk. Een eigen afhaal locatie is bovendien erg goed omdat je webwinkel betrouwbaarder overkomt. Omdat de klant het product ook af kan halen is de kans op een verkoop bovendien groter.

Waar moet ik op letten als ik met fulfilment begin?

Let er op dat je zoekt naar een bedrijf die product-fulfilment toepast. Er zijn ook andere vormen (bulk- en document-fulfilment) maar daar heb je niets aan.

Een product-fulfilment is namelijk gespecialiseerd in één-op-één bestellingen, en die bestellingen heb je met een webwinkel.

Let er ook op dat je de kosten goed hebt doorgesproken. De daadwerkelijke handelingkosten vormen maar een beperkt deel van de rekening. Het grootste deel van de fulfilmentkosten bestaat uit materiaal- en verzendkosten. Daarnaast kunnen onvoorziene extra kosten, zoals spoedjes, retouren, het herstellen van fouten, e.d. nogal oplopen. Bespreek deze kosten dus ook, dan weet je waar je aan toe bent.

fulfilment keten

Fulfilment bedrijven

Ik heb zelf de fulfilment aan TNT uitbesteed (helaas staat de mogelijkheid niet op hun website, verstandig is om ze zelf even te bellen). De kosten bedragen zo'n 3 euro per bestelling. Daarnaast betaal je nog de normale verzendkosten.

Ik hoor ook veel goede verhalen over @Warehousing. Deze jongens berekenen wel een bedrag voor de opslag. Dit is 75,- euro per maand plus 1,15 euro per grijpvak. Een grijpvak is één artikel. Als je dus 60 artikelen hebt betaal je in totaal 144,- euro per maand. De kosten per bestelling bedragen 2,35 euro. Dit is dus wat goedkoper. Ook bespaar je bij @Warehousing op de normale verzendkosten.

Naast TNT en @Warehousing zijn er natuurlijk ook andere fulfilment bedrijven, bijvoorbeeld Misi. Verstandig is om verschillende offertes op te vragen. De exacte kosten willen behoorlijk verschillen per webwinkel/product.

← Terug naar Webwinkel Beginnen

Reageer

Hulp nodig bij dit onderwerp? Bezoek het Webwinkel Forum waar de WebwinkelSucces Community elkaar graag helpt!
 1. Beantwoorden

  De bovenstaande reacties van de aanbieders kloppen maar we moeten fulfilment niet opkloppen tot hogere wiskunde. Zeker als je een startende webshop hebt of gewoon een voor jou goed draaiende webshop (denk hierbij aan 5 tot 50 orders per dag) is het vaak belangrijk om juist met een kleinere partij te gaan praten. Kijk hierbij ook naar de objectiviteit van de aanvullende diensten immers als men bijvoorbeeld zoekmachine marketing aanbiedt en dit ook doet voor een concurrent van je, kan dit dus een conflictsituatie opleveren, 1 partij kan maar bovenaan staan.

  Naast de suggestie om een potentiële partij te bezoeken, raad ik iedereen ook aan om eens te gaan praten met een klant van dit bedrijf, een klant vergelijkbaar in omvang met je eigen bedrijf.

  Denk ook eens aan de ambitie om naar het buitenland te gaan!! Als je Nederland, Duitsland en België vanuit een voorraadpunt kunt bedienen en je maar de lokale portokosten wilt betalen (dus bijvoorbeeld een bestelling naar Duitsland voor de lokale Duitse prijs en levering binnen 24 uur, kan een bedrijf als COUNTHREE in Sittard een goede oplossing zijn. ( http://www.counthree.eu )

  Groet,

  Frank Aretz

  • Sander
  • 22 februari 2013
  Beantwoorden

  Hoi Kees,

  Als je eens een keer tijd over hebt zou het denk ik erg waardevol zijn als je een fulfilmentvergelijking maakt, net als je met de webwinkelsoftware hebt gedaan. Ik ben daar naar op zoek maar het bestaat nog niet. Je zou de gemiddelde prijzen bij verschillende hoeveelheden kunnen noteren of je zou de prijs per pakketaanname/retour/palet/grijpvak etc kunnen vergelijken. Wellicht verdien je er nog wat aan om de partijen dan op te nemen in je vergelijking. Het lijkt me ook goed voor de kosten en duidelijkheid, misschien wordt de cuncurentie dan ook wat scherper. Ik heb nog geen fulfilmentpartij gekozen, ik wil vanaf vlak na de start van me webwinkel beginnen met fulfilment, ik ga morgen maar eens met wat partijen bellen.

  Groet, Sander

  • Reinier
  • 29 maart 2012
  Beantwoorden

  Hallo Kees,

  Is het doorgaans normaal dat er door een fulfilmentpartij opstartkosten worden berekend?

  • Beantwoorden

   Ik kan me voorstellen dat wanneer jij een webwinkel begint of slechts een paar orders per week hebt ze opstartkosten berekenen. Hun investeren ook in de koppeling en verdiepen zich in jouw webwinkel. Gezien de vele starters zullen ze opstartkosten berekenen om het kaf van het koren te scheiden.

  • koen
  • 12 maart 2012
  Beantwoorden

  oke, bedankt!

  • koen
  • 10 maart 2012
  Beantwoorden

  dus even voor mij een korte samenvatting hoe het gaat. Je hebt een leverancier die de producten naar het fullfillment bedrijf stuurt. Als jij een order binnenkrijgt in jouw webwinkel stuur je dit mailtje door naar het fulfilment bedrijf. Dit bedrijf zorgt er voor dat het pakketje word afgeleverd aan de klant. Via de payment provider krijgt het fulfilment bedrijf automatisch (kan dit automatisch?) zijn deel en de rest van wat de klant betaald krijgt de webwinkel eigenaar automatisch in zijn bankrekening.

  Klopt dit??

  • Beantwoorden

   Koen, Het klopt grotendeels wat je zegt. Twee opmerkingen:

   – De e-mail naar het fulfilmentbedrijf is vaak een automatische koppeling.

   – Het geld wat jij ontvangt van de klant (via de payment provider) komt volledig op jouw rekening terecht Het fulfilment bedrijf factureert per maand de kosten aan jou.

 2. Beantwoorden

  Let bij het kiezen voor een fulfilment partner ook zeker op zaken als:
  – ervaring op de markt: hoe lang gaat de aanbieder al mee en heeft de aanbieder een goede naam?
  – mogelijkheden om uit te breiden tot een internationale webshop: ook al is het nu nog niet aan de orde, ga na of de fulfilment aanbieder goede contacten en een goed internationaal distributienetwerk heeft
  – aanvullende diensten: biedt de fulfilment aanbieder ook aanvullende diensten als retourverwerking en verpakken aan?

 3. Beste Jeremy,

  Ik zal een toelichting geven op bovenstaand, zodat u ook weet waarom het duur is!

  Als u een breed assortiment heeft, is het qua opslagkosten prijstechnisch minder interessant ten opzichte van het aantal orders. Uw opslagkosten zullen erg hoog zijn en de marges zullen hierdoor aanzienlijk slinken.

  Mocht u artikelen aanbieden met veel marge (bijvoorbeeld horloges, sieraden etc.) en een groei verwachten in het aantal orders dan kan het wellicht toch interessant worden. Maar dat vergt wel een investering

  Voor kleinere aantallen orders kunt u o.a. terecht bij Flexmailingservice, Makeorbuy, Icebergwebshophands.

  Met vriendelijke groeten,

  Jeroen Kammers

 4. Het ligt er ook aan hoeveel producten u in het assortiment heeft. Zijn dit er bijvoorbeeld slechts 10, dan zou ik op dit moment al adviseren om het uit te besteden, maar op het moment dat u een breed assortiment heeft is het voor u waarschijnlijk te duur en voor de fulfilment partij niet interessant.

 5. Beantwoorden

  Leuk en al…

  Maar wat adviseren jullie allemaal aan de startende online shop met ongeveer 100 bestellingen per maand die de shop groter wil maken?

 6. Beantwoorden

  Het lijkt allemaal wel mooi, maar als je net als ons 72.000 artikelen hebt, kan je dit niet in eigen beheer doen noch met een van de bovengenoemde partners doen. Je moet met kennis en kunde van logisitiek en goed rekenen voordat je met een fulfilment partij in zee gaat.

 7. Beantwoorden

  Iedereen probeert altijd zo goed mogelijk zijn bedrijf te verkopen.

  Ik denk dat dit ook een gezonde situatie is.

  Een feit is dat er verschil zit tussen fulfilment partijen, daarom hebben zij ook bestaansrecht.

  Er is verschil in prijs en kwaliteit, maar ook in type dienstverlening.

  Veel diensten komen overeen, alleen ligt de focus niet bij ieder bedrijf hetzelfde.

  De een heeft alles onder 1 dak en de ander werkt hiervoor met partners.

  Ga in ieder geval langs bij de partij met wie je wilt gaan samenwerken en dan weet je snel genoeg of dat fulfilment bedrijf bij je past.

 8. Nee, dat lijkt wellicht…

  Maar ik heb het wel over fulfilmentpartijen die de gehele keten onder een dak hebben en vanuit een enkel systeem werken.

  Dus ook financieel beheer inclusief opvolging kunnen aanbieden!

  Zodat de webwinkeleigenaar alle diensten zorgeloos kan uitbesetden aan een partij.

 9. Beantwoorden

  Volledig eens! Maar het lijkt net alsof je met deze reactie zegt dat wij alleen inpakken en verzenden? Natuurlijk doen we dat ook, maar de mogelijkheden gaan nog wel wat verder…

  Naar wat een klant wil zijn wij in staat een gedeelte van of om de volledige logistieke keten incl. retourenlogistiek en klantenservice uit handen te nemen of in te vullen.

 10. Productfulfilment is meer dan het alleen inpakken en verzenden van pakketjes.

  Voorraadbeheer, manier van inpakken, projectmanagement, consultancy, financieel beheer incl. opvolging en klantenservice zijn facetten in het geheel.

  De totale keten is geregeld op het niveau van besteleenheden,

  De Nederlandse fulfilmentbranche telt enkele fulfilmentpartijen, die vanuit een systeem werken en alle diensten onder een dak hebben.

  Alleen zo kun je de hoogste servicelevels en laagste faalkansen in de markt realiseren.

  Op papier en op internet lijken schetsen veel partijen alles naadloos te kunnen, maar in de praktijk blijkt dit toch niet zo te zijn.

  Daarom raad ik iedereen aan om al in longlistfase, de fulfilmentpartijen te bezoeken en daarna pas te vergelijken op offertes.

  Focus op kosten leidt tot minder kwaliteit;
  focus op kwaliteit leidt tot minder kosten!

 11. Beantwoorden

  Vergeet Euro Mail niet! Wij zijn een dochteronderneming van TNT en richten ons met name op de bedrijven die tot een dikke 100.000 pakketten per jaar verzenden.

  TOEVOEGING: Het is niet de bedoeling om slechts reclame te maken voor uw bedrijf. Indien u net als S-H een bijdrage kan leveren hoe fulfilment kan worden uitbesteed en kan worden verbeterd dan zal ik deze reactie laten staan.

 12. Zelf doen of uitbesteden?
  Zelf doen of uitbesteden? Dit is een vraag die aan veel fulfilmenttrajecten voorafgaat.

  De praktijk leert dat uitbesteden zowel financiële als operationele voordelen oplevert.
  Want zelf uitvoeren betekent veel investeren en hoge, vaak onzichtbare, kosten. Daardoor bent u aanzienlijk duurder uit dan wanneer u het uitbesteedt. Bovendien zorgen ervaren fulfilmentspecialisten voor inbreng van nieuwe kennis en inzichten.

  Uitbesteden vergroot uw concurrentiekracht

  De praktijk wijst uit dat het uitbesteden u meer concurrentiekracht, forse efficiency- en serviceverbeteringen en dus meer winstgevendheid biedt:

  – U bespaart aanzienlijk op uw uitvoerende kosten.
  – Kosten zijn variabel, controleerbaar en inzichtelijk.
  – Er zijn geen diepte-investeringen vereist.
  – Uw serviceniveau stijgt en uw flexibiliteit neemt toe.
  – U krijgt toegang tot nieuwe kennis, middelen en hulpbronnen.
  – U weet precies wie waarvoor verantwoordelijk is.
  – U kunt focussen op uw markt en uw kerncompetenties.

  Kortom: dankzij productfulfilmentdiensten kan uw bedrijf zich volledig op uw markt en op uw kernprocessen richten, terwijl u ervan verzekerd bent dat uw uitleveringen van a tot z perfect geregeld zijn.

  Uitbesteden vergroot uw concurrentiekracht

  De praktijk wijst uit dat het uitbesteden u meer concurrentiekracht, forse efficiency- en serviceverbeteringen en dus meer winstgevendheid biedt:

  – U bespaart aanzienlijk op uw uitvoerende kosten.
  – Kosten zijn variabel, controleerbaar en inzichtelijk.
  – Er zijn geen diepte-investeringen vereist.
  – Uw serviceniveau stijgt en uw flexibiliteit neemt toe.
  – U krijgt toegang tot nieuwe kennis, middelen en hulpbronnen.
  – U weet precies wie waarvoor verantwoordelijk is.
  – U kunt focussen op uw markt en uw kerncompetenties.

  Kortom: dankzij de productfulfilmentdiensten kan uw bedrijf zich volledig op uw markt en op uw kernprocessen richten, terwijl u ervan verzekerd bent dat uw uitleveringen van a tot z perfect geregeld zijn.

  Let er wel op dat de fulfilmentpartij vanuit een systeem werkt en alle diensten onder een dak heeft!

  Er zijn in Nederland enkele partijen diet hieraan voldoen.
  Pondres, Docdata en S&H Produtfulfilment zijn hier voorbeelden van.

  Want meerdere aan elkaargekoppelde systemen zal de servicelevels niet positief beinvloeden.

Blogberichten over dit onderwerp