Snelle hosting voor hogere conversie

← Terug naar Webwinkel Beginnen

Hosting is eigenlijk één van de eerste zaken waar je mee te maken krijgt als je een webwinkel of website online wilt zetten. Zonder hosting kun je je webwinkel nooit online zetten. De hosting zorgt ervoor dat je webwinkel te bereiken is via de domeinnaam. Het is dus de plek waar je de webwinkel ‘online' zet.

webwinkel-magento-hosting

Voordat je een webwinkel met Magento of WordPress WooCommerce begint, moet je zelf nog hosting regelen. Met een pakket van bijvoorbeeld JouwWebBiedmeer, MijnWinkel, MijnWebwinkel of Lightspeed wordt de hosting voor je geregeld.

Mijn mening is dat je hosting vanaf het begin goed moet regelen. Het kost slechts een paar euro extra per maand, maar dan heb je er nooit omkijken meer naar. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken en je kan je richten op belangrijkere dingen. Wanneer je de verkeerde keuzes maakt, moet je op een later tijdstip wellicht overstappen wat een hoop werk en stress op kan leveren.

Vergeet niet om bij de hosting een SSL certificaat te nemen. Een SSL certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tijdens het betalen. Om in aanmerking te komen voor een keurmerk voor je webshop, bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg, is een SSL certificaat verplicht.

veilig betalen ssl

Snelle hosting is heel belangrijk

Je kan met tweaks zelf je webwinkel sneller maken maar wanneer je hosting traag is dan heeft het geen enkele zin. Als je een grote webwinkel wilt (laten) maken dan is het nodig om een goede hosting te regelen of eventueel een eigen server te huren zodat je de zekerheid van een stabiele verbinding hebt.

Een snelle webwinkel is echter wel heel belangrijk. Dit mag je niet onderschatten! De laadtijd heeft grote invloed op je conversie percentage en je Google ranking. Niemand heeft zin om te wachten op het laden van afbeeldingen en dergelijke. Wanneer je webwinkel te traag is, klikt de consument gauw verder naar een webwinkel die wel toegankelijk en snel is.

Experts zeggen dat bij elke extra seconde dat de bezoeker moet wachten de conversie met 7% daalt. Een laadtijd van 4,5 seconden is dus 31% minder conversie!speed

Wat is de beste hosting?

Afgelopen jaren heb ik mijn websites en webwinkels bij vele hosting partijen gehost. Onder andere SiteGround, CloudVPS, Skyberate, TransIP, HostNet en nog een aantal die ik niet wil noemen omdat ze waardeloos waren.

Ik ben een groot fan van SiteGround. Het is snel, goedkoop, heeft Nederlandse servers en je profiteert van 24/7 support.

Siteground Snelheid

Toen ik WebwinkelSucces verhuisde van CloudVPS naar SiteGround nam de Time To First Byte af met een 0,8 seconde! Aan de TTFB kan je zelf niets optimaliseren. Het is namelijk de wachttijd die een bezoeker ervaart voordat hij de eerste data van de server krijgt.

De totale laadtijd nam met 1,9 seconden af. Dit alleen door van hosting te verwisselen.

Hoe kan SiteGround zo snel zijn?

SiteGround geeft een gratis CDN (Content Delivery Network) via CloudFlare. Daarnaast hebben ze zeer goede caching voor WordPress, Joomla en Magento. Je installeert hun caching plug-in en je bent verzekerd van snellere laadtijden.

Dit alles kan je met één klik instellen. Dus je hoeft niet in de weer met codes e.d..

SiteGround is goedkoop

SiteGround is één van de grootste hosters te wereld. Daardoor kunnen ze veel functies die normaal geld kosten gratis aanbieden.

Ik raad je aan om een GoGeek account te nemen wat zo'n € 25 per maand kost. Je krijgt dan alle functies en de snelheid is awesome!

Nederlandse servers

SiteGround is een Amerikaans bedrijf maar je kan met één klik je website op hun Europese servers in Amsterdam hosten. Ik had niet voor SiteGround gekozen als dit niet mogelijk was. Hosten in het land waar je actief bent is namelijk belangrijk voor je snelheid en dus voor je zoekmachine-optimalisatie.

24/7 support

Ik ben iemand die graag ‘s avonds en soms ook ‘s nachts werkt. Heerlijk die rust! Echter als ik dan een vraag heb over mijn hosting kan ik bij niemand terecht. SiteGround is een wereldwijd opererend bedrijf dus als je een beetje Engels kan kun je altijd je vragen bij ze stellen.

Ik heb ondertussen zo'n acht keer met een medewerker gechat en telkens kwamen ze direct met de goede oplossing.

Back-ups en staging

Ik verpruts regelmatig mijn websites. Met SiteGround kan ik zelf de back-ups terugzetten die SiteGround automatisch voor me maakt. Ook dit is met één klik. Dus geen gedoe via FTP en MySQL.

Voor de prutsers als ik krijg je ook gratis een staging omgeving. Hier kan ik eerst testen om het daarna pas live te zetten.

Zoals je leest ben ik behoorlijk tevreden met SiteGround. Ik vind het gewoon erg handig dat alles wat ik wil met een paar klikken te doen is en dat de hosting super snel en toch goedkoop is.

Magento hosting

Hosting voor Magento

Magento is een zwaar pakket. Het vergt behoorlijk wat rekenkracht van de servers om een Magento webwinkel te kunnen draaien. Vooral bij veel bezoekers is een optimale configuratie van de hosting + Magento belangrijk.

Zelf heb ik nu mijn webwinkels bij SiteGround ondergebracht. Maar ook HostingXS, CloudVPS en Byte zijn betrouwbare hostingbedrijven.

Klik hier om te lezen hoe je Magento met één klik kan installeren en je alle optimalisatie tips kan toepassen.

WooCommerce Installeren

Hosting voor WordPress WooCommerce

WooCommerce is een minder zwaar dan Magento. Er is minder rekenkracht nodig om bijvoorbeeld een productpagina te laden. Toch blijft het belangrijk om de juiste configuratie te gebruiken zodat je alles uit WooCommerce webwinkel en je hosting haalt.

Klik hier om te lezen hoe je WooCommerce met één klik kan installeren en je alle optimalisatie tips kan toepassen.

virtuemart_550x634

Hosting voor VirtueMart

VirtueMart zit qua belasting van je hosting tussen WordPress en Magento in. Het is een wat zwaarder pakket dan WordPress maar heeft toch niet alle mogelijkheden die Magento biedt (vooral NLse plug-ins ontbreken).

Klik hier om te lezen hoe je VirtueMart met één klik kan installeren en je alle optimalisatie tips kan toepassen.

 

Voordeel hosting in de cloud

Het grote voordeel van hosting bij SiteGround, Skyberate of CloudVPS is dat het in de ‘cloud' staat. Dit houdt in dat je sites/webwinkels op meerdere servers (kunnen) staan. Je kan je hosting daardoor snel opschalen.

Je moet het eigenlijk zo zien: Er staan honderden servers bij elkaar en daar gebruik ik 1% van. Wanneer mijn webwinkel verder groeit, dan kan ik makkelijk opschalen naar 2%.

Dit heeft twee voordelen. Voordeel één is dat ik niet telkens mijn sites hoeft te verhuizen, een paar klikken is meestal voldoende. Voordeel twee is dat ik alleen betaal voor wat ik NU nodig heb en niet over wat ik over een half jaar misschien nodig heb.

Naast SiteGround zijn er tientallen (zo niet honderden) prima hosting bedrijven. Het loont zeker om eens enkele hostingbedrijven te vergelijken.

Let er wel op dat je altijd kiest voor betrouwbare hosting voor een gezonde prijs. Goede hosting kost nu éénmaal zo'n € 30,- per maand. Goedkoper is vaak duurkoop.

Pas dus op voor de cowboys!

Zoals ik al zei zijn er helaas ook veel cowboys en zolderkamer-hosting-bedrijfjes. Meestal bieden deze hosting aan tegen spotprijzen. Voor nog geen tientje per maand kun je bij hun hosten. Te mooi om waar te zijn? Helaas wel… In de support schieten ze vaak te kort en de kennis ontbreekt vaak als het om specialistische oplossingen gaat.

Maak dus een goede keuze voor je hosting en kies de partij waar je jaren kan blijven hosten zonder zorgen!zolderkamer-hosting

Help Kees ik snap er niets van!

Wanneer je er nu al niets van snapt dan raad ik je aan om voor de makkelijkste oplossing te kiezen: SaaS software.

Met SaaS software heb je geen hosting of technische kennis nodig en betaal je alleen een paar tientjes per maand voor het gebruik van de software. Ik ben van mening dat SaaS voor zo'n 95% van de startende webwinkels de beste oplossing is.

← Terug naar Webwinkel Beginnen

Reageer

Hulp nodig bij dit onderwerp? Bezoek het Webwinkel Forum waar de WebwinkelSucces Community elkaar graag helpt!
  • Pieter
  • 18 januari 2017
  Beantwoorden

  Sorry hoor, maar ik krijg het idee dat je maar wat zegt:”Magento is een zwaar pakket. En met 3.000 artikelen zal je wel een VPS nodig hebben bij Siteground”.

  Wij hebben een Magento webshop met 100.000 artikelen op een shared hosting staan, werkt super snel als je alles goed op orde hebt.

  Dat je een shared hosting niet kunt gebruiken voor Magento is een hardnekkig fabeltje, maar gelukkig weten steeds meer mensen wel beter.

  • Digin
  • 26 juli 2016
  Beantwoorden

  Dit artikel is al enige tijd geleden geschreven en ik ben benieuwd of Siteground nog steeds de beste keuze is voor een Magento webwinkel met ongeveer 3000 artikelen. De webhoster Vimexx.nl geeft op zijn website aan dat zij de allersnelste Magento website kunnen leveren in Nederland (https://www.vimexx.nl/magento-hosting). Hier ook ervaring mee?

   • Kees van Dijk
   • 29 juli 2016
   Beantwoorden

   Hallo Digin,

   Siteground is nog altijd een goede keus voor je hosting.
   Ik moet wel zeggen: Magento is een zwaar pakket. En met 3.000 artikelen zal je wel een VPS nodig hebben bij Siteground.

   Als ik Vimmexx bekijk dan kan je daar al hosten voor € 0,45 per maand. Dat is simpelweg te weinig om professionele Magento hosting aan te kunnen bieden.
   Ik zou daar dan ook niet mijn hosting (wat de basis is van mijn omzet) daar onderbrengen.

   Hun demo site werkt inderdaad snel, dat is niet zo moeilijk. Ik kan echter geen voorbeelden vinden van echte Magento webwinkels.

   Wij brengen onze nieuwe Magento 2 webwinkels onder bij Vendic. 100 keer duurder, maar snelheid en betrouwbaarheid is belangrijk.

  • ned
  • 5 juni 2015
  Beantwoorden

  Beste,
  Ik wil vanuit 1 server, meerdere wordpress shops bouwen. Hoe doe ik dit en bij wie moet ik zijn?
  Hoor van jullie. Gr.

  • Merlijn
  • 14 april 2013
  Beantwoorden

  Bedankt voor je snelle reactie, ik ga het zeker proberen.

 1. Beantwoorden

  Ik denk dat je Magento er niet lekker op kan draaien. Maar voor dat bedrag kan je het natuurlijk wel testen en je webwinkel eerst bouwen en door testen. Je bent al snel een paar maanden verder en dat scheeltje natuurlijk een paar tientjes. 😉

 2. Beantwoorden

  Beste Kees,
  Ik wil een magento webshop maken. Is het dan verstandig om https://www.budgetwebhosting.nl/ als hosting te gebruiken. Ik vind de andere hosting mogelijkheden nogal duur ten opzichte van deze, maar ik wil wel dat mijn webshop bereikbaar is voor anderen. Is dit dan verstandig om te doen? Met vriendelijke groet,
  Merlijn

  • dambuster
  • 9 februari 2011
  Beantwoorden

  Tjonge Ben.. zeker nog nooit een magentoshop op een normaal hostingpakket gedraait?
  Indien je iets wilt verkopen met je webshop is magento hosting helaas een bittere noodzaak.
  Klanten kunnen in de tijd dat jouw pagina laad, hun aankopen bij drie magento gehoste shops afronden.

  En tuurlijk… je kunt ook lopend op vakantie naar Spanje…

 3. Beantwoorden

  Magento is open source, dus de broncode is gratis, voor hosting heb je enkel een server nodig die draait onder linux en php 5 ondersteunt.

  Mvg Ben

Blogberichten over dit onderwerp