Je webwinkel beveiligen tegen cybercrime

Webwinkelsucces.nl » Je webwinkel beveiligen tegen cybercrime

We willen je geen angst aanjagen maar cybercrime is een reëel en actueel probleem waar je vroeg of laat mee te maken kunt krijgen.

Er zijn verschillende vormen van criminaliteit op internet en dit vraagt om goede regels en goede kennis bij zowel consumenten als eigenaren van webwinkels.

Omdat zowel consumenten als webwinkel ondernemers met criminaliteit op internet te maken kunnen krijgen hebben we in dit artikel een aantal basis tips verzameld.

Wat valt er onder cybercrime?

Als we het hebben over cybercrime dan denken we al snel aan jongeren die op hun zolderkamer een website hacken. Hoewel dit natuurlijk nog steeds gebeurt zijn er jammer genoeg veel vormen van cybercrime bijgekomen de afgelopen decennia.

wix banner

Eigenlijk vallen alle vormen van criminaliteit waarbij een computer of internet wordt gebruikt onder cybercrime. Wat bijvoorbeeld ook veel voorkomt, is het hacken van iemand zijn computer om vervolgens om losgeld te vragen.

Andere vormen die veel voorkomen zijn het misbruiken van iemand zijn gegevens, dit wordt ook wel identiteitsfraude genoemd.

Een ander recent probleem is het feit dat veel mensen frauduleuze e-mails ontvangen om hun Gmail of een Google accountgegevens te ontfutselen. Hoewel er nog tientallen andere methoden zijn, kunnen we ze helaas niet allemaal uitlichten om je te waarschuwen.

Wat we wel kunnen doen, is het verzamelen van de belangrijkste tips waarmee je cybercrime bijna helemaal kunt voorkomen.

Beter iets te vroeg dan veel te laat

Zoals wel vaker het geval is met beveiligen, dempt men de put pas wanneer het schaap verdronken is, met andere woorden; als men slachtoffer is van cybercrime dan wordt er pas actie tegen ondernomen. Helaas is het vaak dan al te laat natuurlijk.

Het is wel een logische gedachte, omdat je je misschien niet voor kan stellen wat voor gevaar je allemaal kunt lopen op het internet. In Nederland wordt er jaarlijks voor € 8,8 miljard aan schade geleden, en het grootste deel van dit bedrag komt voor rekening van de bedrijven zelf.

Daarnaast tonen onderzoeken aan dat één op de drie MKB bedrijven wel eens slachtoffer is geworden van cybercrime. Kleine en middelgrote bedrijven vormen een eenvoudige prooi voor internetcriminelen omdat er vaak onvoldoende budget is voor een degelijke beveiliging van de website en bestanden.

Tips tegen cybercrime voor consumenten

Helaas moeten we constateren dat cybercrime in Nederland een van de snelst groeiende vormen is van misdaad. Omdat de overheidsinstanties vaak ook nog te weinig weten van deze nieuwe vormen van criminaliteit lijkt het soms dat de boeven vrij spel hebben in ons land.

Dat is natuurlijk niet zo, er zijn veel regels op het gebied van online winkelen en verkopen, waarschijnlijk meer dan in welk land dan ook. Daarnaast zijn er in ons land hele politieteams gericht op het aanpakken van cybercrime.

Door de snelle toename in deze vorm van criminaliteit kan de overheid het echter maar moeilijk terugdringen. Niet alleen hierdoor, maar laat het duidelijk zijn dat online verkopers ook een belangrijke functie hebben in het terugdringen van cybercrime.

Zorg ervoor dat je gegevens en bestanden veilig opgeborgen zijn

Naast het verliezen van geld kan je ook andere waardevolle informatie verliezen als je gegevens in handen vallen van mensen met kwade bedoelingen. Het is daarom verstandig om regelmatig een back-up te maken van je computer maar ook van je telefoon bijvoorbeeld. Zet de gegevens op een externe harde schijf of op een cloudomgeving die wel goed beveiligd is.

Zorg er ook voor dat je computer programma’s up-to-date zijn

Naast het opslaan en beveiligen van al je gegevens is het ook belangrijk dat je systemen goed onderhouden worden. Het is soms erg irritant, al die updates op je computer, maar het is wel super belangrijk om de machine in goede staat te houden. Ook voor je internet browser is het slim om regelmatig een update uit te voeren zodat je ook hier bent voorzien van de laatste beveiligingsupdates.

Tips tegen cybercrime voor webwinkel ondernemers

Consumenten moeten tegenwoordig opletten op internet, maar webwinkelondernemers vaak nog meer. Omdat deze bedrijven beschikken over veel privacygevoelige gegevens van consumenten moet er zorgvuldig mee omgesprongen worden.

Het maken van een privacy pagina op je website alleen is niet genoeg. Je moet dit beleid ook daadwerkelijk uitvoeren en de gegevens altijd opslaan op een veilige omgeving. Als je dit niet doet kan het zelfs zijn dat je strafbaar bent. Natuurlijk ben je er sowieso niet bij gebaat om de gegevens van klanten te laten slingeren.

Pas op met vage e-mails en betaal links

Zelf run ik al jarenlang diverse webwinkels en ik kan je vertellen dat de meeste e-mails die wij krijgen op de klantenservice volledig onzinnig zijn. Het gaat vaak om automatische spam e-mails maar soms ook om minder doorzichtige oplichtingspraktijken.

De overheidsinstanties worden er steeds beter in om cybercrime aan te pakken maar helaas worden de boeven ook steeds slimmer. Pas daarom vooral op met e-mails van zogenaamde banken en e-mails met een betaalde link of een andere onbekende link erin. Nog niet zolang geleden zijn veel mensen slachtoffer geworden van oplichting via zogenaamde phishing met daarin links naar je Google account.

Een andere manier waarop deze vorm van internetfraude plaatsvindt is met bijlagen in e-mails. Naast onbekende links kan het ook voorkomen dat een e-mail een onbekende bijlage bevat. Als deze e-mail afkomstig is van een klant, of dat lijkt zo, dan ben je er al snel geneigd om op te klikken. Doe dit echter alleen als je zeker weet wie de bijlage stuurt. Deze bestanden kunnen namelijk ook schadelijk zijn en hackers toegang geven tot je e-mail, computer en de rest.

Sla ook je wachtwoorden op een veilige omgeving op

Als je een webwinkel beheert dan heb je vaak veel inlogcodes nodig voor de diverse programma’s en websites die je gebruikt om je onderneming te runnen. Alles gebeurt op het internet en bij voorkeur ook veilig, daarom is het helaas nodig om zoveel inlogcodes en wachtwoorden te hebben.

Het is natuurlijk handig om een lijstje te maken van deze inloggegevens maar pas hiermee goed op, het is eigenlijk net als een sleutelbos. Als je een sleutel kwijtraakt ben je ze allemaal kwijt.

Schakel hulp in bij het beveiligen van je webwinkel

Net als het beveiligen van een normale winkel vereist het dichttimmeren van je webwinkel ook enige expertise. Het kan daarom verstandig zijn om een externe specialist in te schakelen als je zelf niet beschikt over de volledige kennis om je webwinkel te beveiligen.

Er zijn zowel bedrijven als freelance specialisten die je website kunnen beveiligen tegen hackers, spam e-mails en andere ongewenste praktijken. Dit kan soms relatief duur zijn maar onthoud dat je je klanten en jezelf een hoop tijd, geld en stress kunt besparen in de toekomst.

Toch te maken met cybercrime? Onderneem actie en doe aangifte

Zelfs als je al deze tips toepast en een ware expert bent op het gebied van computers en internet, kan het helaas voorkomen dat ook jij of je klant slachtoffer wordt van cybercrime. Is dit het geval?

Dan kunnen de gevolgen groot zijn voor je eigen financiën of die van de klant, beide wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Sommige mensen denken dat het doen van aangifte niet veel uithaalt, maar toch is het erg belangrijk, vooral om direct aangifte na het misdrijf te doen.

Als het misdrijf namelijk recent is, is het voor de politie veel eenvoudiger om de dader op te sporen. Als het bekend is wie de dader is, en er zijn meerdere aangiftes, dan kan het balletje ook sneller gaan rollen waardoor de cybercrime crimineel sneller gepakt wordt.

Bij het doen van de aangifte is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te verzamelen en mee te sturen of mee te nemen.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied

Omdat online criminelen behoorlijk inventief zijn is het verstandig om jezelf op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op dit gebied. Op die manier kan je de meeste trucs en oplichtingpraktijken en is de kans dus heel klein dat je hier nog intrapt.

Aan de andere kant komen en natuurlijk ook steeds meer tips en computer programma’s bij waarmee je je computer en website beter kunt beschermen tegen ongewenste bezoekers.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      WebwinkelSucces
      Logo