Adverteren op Marktplaats.nl

Marktplaats Adverteren

adverteren op marktplaats

Marktplaast.nl is van oudsher een platform waarop tweedehands producten worden aangeboden. In de praktijk vind je er echter ook een hoop aanbieders van nieuwe producten. 

Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je zelf met een webshop kunt adverteren op Marktplaats zodat je meer bezoekers bij jouw website kunt laten uitkomen.

Adverteren met je webwinkel op Marktplaats.nl

Je zult denken dat veel bezoekers van bijvoorbeeld Marktplaats.nl, Tweedehands.nl en MarktNet opzoek zijn naar tweedehandsproducten. Klinkt logisch toch? Een tweedehandssite zal ook bezoekers aantrekken die opzoek zijn naar deze producten. Veel mensen weten bovendien nog niet zeker of ze een nieuw of tweedehands product nodig hebben en gaan daarom op marktplaatsen zoeken en de prijzen vergelijken. Omdat Marktplaats.nl ongeveer een miljoen bezoekers per dag krijgt is de kans groot dat je potentiële klant hier ook te vinden is.

Meer sales via Marktplaatsen

Er is nog een reden waarom marktplaatsen een goed kanaal zijn om meer sales te generen. De bezoekers die op marktplaats komen zijn vaak al van plan om een aankoop te doen waardoor de conversie uit dit kanaal veel hoger zal zijn dan bezoekers die via Google komen bijvoorbeeld.
Het interessante is dat dit vaak niet het geval is! De bezoeker vindt zich meestal nog een ‘onderzoek stadium'. Hij is dus nog de verschillende opties van nieuw koop of toch tweedehands aan het afwegen. Deze bezoekers zijn relatief éénvoudig te overtuigen om toch een een nieuw product te kopen! Marktplaatsen werken vooral goed als je producten hebt die ook veel tweedehands worden verhandeld. In die categorieën zitten namelijk veel views (er komen veel bezoekers na toe) en dus wordt je advertentie vaak getoond en jou inspanning sneller beloond. Ik noemde hierboven al een aantal tweedehands sites op maar eigenlijk kun je ze allemaal ‘links laten liggen' en je richten op Marktplaats.nl. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per dag heeft marktplaats ongeveer 95% van de Nederlandse markt in handen. marktplaats-admarkt

Waarom adverteren via Marktplaats?

Je ziet dat Marktplaats tegenwoordig zich ook steeds meer van het bovenstaande bewust is. Hun slogan is dan tegenwoordig ook [quote align= cite=””]De plek om Nieuwe en Tweedehands spullen te kopen![/quote] Kortom zaak is om ook hier aanwezig te zijn met jouw producten! Marktplaats wordt dagelijks door meer dan een miljoen mensen bezocht die al bereid zijn om een product te kopen. De meeste mensen zijn wel op zoek naar een tweedehands product maar als je een goed aanbod hebt dan zijn er voldoende bezoekers die je kunt overtuigen om bij jouw webwinkel een aankoop te doen.

Hoe te adverteren op Marktplaats?

Je kan natuurlijk een paar gratis advertenties plaatsen op Marktplaats zetten maar dat schiet niet echt op. Je bent zo van de eerste pagina af omdat er duizenden mensen zijn die de hele dag door gratis advertenties plaatsen. Daarnaast mag je geen link naar je webshop vermelden in je advertentie. Je wilt wel graag dat mensen via je webwinkel bestellen (i.v.m. het vele meer werk) en ook een goede positie in de resultaten is wel handig om echt sales te generen. Zaak is dus om betaald te adverteren op Marktplaats via Admarkt.

Adverteren via Admarkt

Adverteren via Marktplaats kan via hun advertentie systeem Admarkt. Het duurt even om Admarkt door te krijgen. Je zult daarom ook al snel 100 euro kwijt zijn zonder een verkoop te realiseren, maar dat moet je maar zien als een investering. Mijn ervaring is dat advertenties via Marktplaats minder verkopen generen dan Adwords maar dat je wel veel goedkoper verkopen kan realiseren. De winst per verkoop zal dan ook hoger zijn dan via Awords. Het Admarkt systeem werkt niet zo mooi als die van Google Adwords. Eigenlijk is het nogal behelpen om statistieken er uit te krijgen. Maar als je er wat tijd en energie in steekt dan kun je er best goed mee verdienen. Dit komt namelijk omdat er lang niet zoveel adverteerders in zitten. Het valt mij op dat de adverteerders die er in zitten nog geen grote partijen zijn. Maar meer wat kleinere webwinkel. Een Bol.com of Wehkamp kom je er niet tegen. Dit biedt voor jou kansen om met je (waarschijnlijk) beperkte budget toch bovenaan te staan.

CTR ook belangrijk bij Admarkt

Net zoals bij Adwords is het is belangrijk dat je een hoog CTR (doorklik percentage) haalt op je advertenties. Als veel mensen op je advertentie klikken ziet Marktplaats dat als ik kwalitatieve goede advertentie en plaatst je enkele plekken hoger zonder extra te betalen. Echter is een goede CTR op je advertenties niet alles. Je betaald namelijk per klik op jouw advertentie en niet op de klik naar jouw webwinkel. Zo'n 50% klikt uiteindelijk door naar jouw webwinkel. Zaak is dus om de hele advertentie zo op te stellen dat ze wel naar jouw webwinkel door moeten klikken!

5 tips om te adverteren via Marktplaats Admarkt

Een advertentie op Marktplaats is zo gemaakt. Dit is ook meteen de valkuil. Wanneer je je niet voldoende verdiept kan het uitlopen op een fiasco. Daarom enkele handige tips om je op weg te helpen met adverteren via Admarkt!
  1. Je betaald per klik, speel met de klikprijzen – Omdat het systeem niet zo geavanceerd is als Adwords moet je zelf de klikprijzen in de gaten houden. Bij veel concurrentie moet je de prijzen omhoog bijstellen en wanneer de concurrentie afneemt weer na beneden. Zo maak je altijd de meeste winst!
  2. Altijd splittesten! – Maak altijd twee advertenties met wezenlijke verschillen en bekijk welke advertentie het beste werkt. JE kunt er voor kiezen om te experimenteren met verschillende titels en advertentieteksten bijvoorbeeld. Test bijvoorbeeld eens het verschil tussen een lange uitgebreide en een korte samengevatte advertentie.
  3. Maak voor elke categorie een super goede advertentie – Maak een goede advertentie voor elke categorie waar je in wilt adverteren (dus niet één advertentie voor meerdere categorieën). Je betaald namelijk per categorie een andere klikprijs en je per categorie kan de ene advertentie beter lopen dan de andere (splittesten dus).
  4. Maar voor zoveel mogelijk producten een advertentie. Een zeer goede tip! het adverteren in een categorie gaat gepaard met veel concurrentie en de klikprijzen zullen dus hoog zijn. Echter worden je advertenties ook weergegeven bij de zoekresultaten. Wanner je van elk product een advertentie maakt (die je een lage klik prijs geeft dus bijna nooit in een categorie getoond wordt) zal deze wanneer relevant wel opduiken in de zoekresultaten. Zo kun je bezoekers krijgen voor nog geen 5 cent!
  5. Gebruik verleidelijke koppen en teksten – Bij Marktplaats moet je nog meer letten op conversie dan bij Adwords bijvoorbeeld. Je moet er namelijk voor zorgen dat de bezoeker op jouw advertentie klikt en daarna ook nog doorklikt naar je webwinkel. Daarom moet je verleidelijke koppen en teksten schrijven. Gebruik ook vraagtekens, hoofdletters en woorden zoals ‘goedkoop' of ‘voordelig'. Een paar simpele verbeteringen in je koppen en tekst zorgen soms voor een flink hogere conversie.
  6. Zorg dat de consument het alleen nog hoeft te bestellen – Een Marktplaats advertentie moet er eigenlijk voor zorgen dat de consument helemaal warm gemaakt is om het product te kopen. Als het goed is heb je een link naar je webwinkel opgenomen waar het product gelijk te bestellen is. Vermeld duidelijk de betaal- en leveringsmogelijkheden in je advertentie zodat de consument alleen nog hoeft te betalen op je webwinkel.

Marktplaats Extra? Alleen voor grote webwinkels

In 2014 heeft Marktplaats een nieuwe service voor adverteerders gelanceerd, het zogenaamde Marktplaats Extra. Zelf hebben we hier nog geen ervaring mee maar de mogelijkheden lijken interessant. Je krijgt een aparte pagina waarop al je artikelen te zien zijn met daarbij een profielschets van je webwinkel. Daarnaast zijn je advertenties beter te zien in de zoekresultaten. De kosten zijn met 50 euro per week echter niet laag voor de meeste webwinkels. 6_Marktplaats_extra

De juiste webwinkel software

Tegenwoordig hebben o.a. Lightspeed en Jouwweb een koppeling met Marktplaats waardoor je jouw producten automatisch door plaatst naar Marktplaats. Dit scheelt vele uren kopiëren en plakken. 😉 Controleer wel altijd even de daadwerkelijke advertenties om te kijken of alles goed gekoppeld wordt. Lightspeed en CCV Shop kwamen als eerste met de koppeling. Tegenwoordig zijn er meer aanbieders van webshop software die de koppeling met Marktplaats hebben. Bekijk voor de actuele stand van zaken de webwinkel software vergelijking.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op