Magento

Magento

magento
magento

Onze webwinkel software tips:

Magento heeft de laatste jaren een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Zo is na de overname van Adobe het commerciëlere product: Magento Commerce onstaan. Daarbij speelt ook nog de volksverhuizing van Magento 1 naar Magento 2. 

jouwweb promo

Beginner

Ideaal om gratis en eenvoudig een webshop te bouwen en te beheren

Tegenwoordig een erg goed alternatief voor Magento

lightspeed promobox

Gevorderd

Goede webshop software om een serieus concept mee uit te rollen
pijl webwinkelsucces rechtsom

Alles over Magento en Magento Webwinkel Software

Magento is een veel gebruikt open source webwinkel platform in Nederland. Er zijn honderden Nederlandse koppelingen voor gemaakt en alles is instelbaar om jou de juiste ervaring te bieden. 

Update: Magento 1 Support stopt 1 juni 2020

Magento staat bekend om de goede conversie en zoekmachine optimalisatie. Dit is ook de reden waarom veel grote bedrijven kiezen voor Magento als CMS systeem. 

Wat is open source software?

Bij open source software is de code openbaar. Je kan dus zelf zonder restricties aanpassingen maken aan je webshop. Doordat het open source is zijn er voor de software duizenden extensies gemaakt door bedrijven. Doordat er zoveel webwinkels gebruik maken van Magento kan je de verschillende extensies aanschaffen voor een eenmalige bijdrage van een paar tientjes. 

Het opzetten van een webwinkel met open source is voor een beginner vele malen moeilijke dan een kant en klaar pakket als Lightspeed, Mijnwebwinkel en Jouwweb. Dit komt omdat er bij Open Source pakketten geen Support is als bij de andere webshop leveranciers. Bij het Magento Commerce pakket is deze support er wel. Maar dan moet je wel denken aan prijzen van boven de € 1.800 Per maand. 

Magento zelf installeren? Bekijk onze 100% Gratis Magento Gids! =)  ( Magento 1 )

Magento is makkelijk in het gebruik en heeft een zeer actieve community. Voor elk probleem is er wel een antwoord. Nog belangrijker zijn de duizenden gratis en betaalde extensies voor Magento. Voor elk probleem is er dus wel een oplossing. 

De oorspronkelijke maker van Webwinkelsucces (Kees van Dijk) maakte al zijn webwinkels met Magento en was dan ook een behoorlijke supporter van deze software. 

Magento bevind zich wel in een moeilijke fase: Nu is Magento 2 vanzelfsprekend in opmars, dit omdat deze software zich nu al in fase 2.3.2. bevind en alle kinderziektes er nu wel uit zijn. Echter zijn er veel shops op Magento 1 opgestart. Het is behoorlijk ingrijpend om een shop van Magento 1 naar 2 om te zetten, maar als Magento gebruiker wordt je eigenlijk wel gedwongen: De support voor Magento 1 is namelijk een aflopende zaak.. Over 2 of 3 jaar is deze software gewoon niet meer veilig en mag je het eigenlijk niet meer gebruiken. 

Voordelen van Magento

 • Open Source
 • Tienduizenden plugins 
 • Tienduizenden templates (ThemeForest en TemplateMonster)
 • Grote community voor vragen
 • Zoekmachine vriendelijk
 • Nederlandse vertaling
 • Meerdere webshops vanuit één installatie (gezamenlijk voorraadbeheer)
 • Compleet in te richten voor de Nederlandse markt
 • Ook prima voor het buitenland (ook binnen één installatie)
 • Goede statistieken
 • Makkelijk split-testen

Zitten er ook nadelen aan Magento?

Ook aan Magento zitten nadelen, het grootste nadeel is misschien wel het toekomstige afscheid van Magento 1 (Als de support ophoud gaat de veiligheid zeer snel achteruit). Stel je hebt in de afgelopen jaren een grote webshop laten bouwen in Magento 1, dan moet je in de komende jaren wel over naar Magento 2. Dit kan veel complexiteit en kosten met zich meebrengen. Dit soort moves heb je minder tot niet bij betaalde website software varianten.

Snelheid / laadtijd

Een veelgenoemd probleem bij eigenaren van een Magento webwinkel is de snelheid van de website. Door de complexiteit is Magento een zwaar systeem geworden die bij voorkeur op een aparte server moet staan, hierdoor ben je vaak wel weer wat meer kosten kwijt aan de hosting van je webwinkel. Kies niet voor de goedkoopste hosting maar check welk hostingbedrijf de beste snelheid kan leveren.

Geen support

Een groot nadeel is dat je geen support krijgt van het bedrijf Magento zelf. (in de Open Source versie bij Magento 1 en 2, de Commerce versie is zeer duur) Wel is er een groot forum waar duizenden gebruikers elkaar vragen kunnen stellen en elkaar ook veelal helpen. Als je een webwinkel hebt laten maken dan is het misschien ook handig om een support contract af te sluiten zodat je snel support krijgt bij eventuele problemen.

Webwinkel op maat (laten) maken

Hoewel er voldoende bedrijven zijn die een webwinkel voor je kunnen maken vragen deze bedrijven vaak flinke bedragen voor hun diensten. Als je een mooie Magento webwinkel op maat wil laten maken dan ben je al gauw een paar duizend euro verder. Als je net begint met online verkopen kan je daarom beter kiezen voor een licentie aanbieder zoals Lightspeed bijvoorbeeld.

Magento bugs verhelpen

Ook als er problemen zijn met je webwinkel dan is het vaak nodig om er hulp bij in te schakelen. Magento gaat namelijk niet zelf direct aan de slag als jij een kleine bug report met jouw webshop. Dat is één van de grote nadelen van open source. Als je zelf handig bent dan kan je ook je vragen stellen op het grote discussie forum.

Installatie van Magento

Het installeren neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De basis heb je binnen een middag wel staan, maar dan begint het pas. Je moet veel verschillende dingen instellen en diverse tweaks toepassen.

Magento Installeren ebookDoordat Magento wereldwijd wordt gebruikt dien je hem eerst volledig te tunen naar de Nederlandse markt. Je hebt behoorlijk wat kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen. Ik raad dan ook aan aan om de installatie uit te besteden. Via Google kun je diverse bedrijven vinden die dit voor je kunnen doen.

Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met je Magento installatie. Hiervoor heeft WebwinkelSucces een handige handleiding voor geschreven.

Wat kost Magento?

Magento 1 & 2 zijn gratis te downloaden echter komen er veel meer kosten bij kijken. Als je niet oppast ben je al snel meer dan € 1.500 per jaar kwijt voor de Open Source variant. Deze kosten zitten hem dan in Plugins / Hosting & Uitbreidingen.  

Voor Magento Commerce kan dit vele malen hoger liggen. Bij zulke bedragen beginnen aanbieders als Lightspeed en bovenal JouwWeb ook zeer aantrekkelijk te worden.

Magento Templates

Nadat je Magento geïnstalleerd hebt moet je nog een template installeren. Of je moet de standaard templates willen gebruiken maar die raad ik je af. Je kan het beste een professionele template kopen via ThemeForest of TemplateMaster. Dit kost zo rond de € 100,-.

Zelf koop ik mijn templates ook bij ThemeForest of TemplateMaster. Ik weet dan zeker dat er goede documentatie bij zit, niet goed geld terug garantie heb en een helpdesk kan contacteren om mij eventueel te helpen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Magento Template?

Het kiezen van de juiste template is erg moeilijk. Je moet namelijk al rekening houden met mogelijke aanpassingen / uitbreidingen van je webwinkel.

Waar kies je de template niet op:

 • Kies je template niet uit op kleur. Kleuren kan je altijd makkelijk (via CSS) wijzigen.
 • Kies je template niet uit op de afbeeldingen. De afbeeldingen moet je namelijk toch altijd wijzigen.
 • Kijk niet te veel naar de prijs. Ik betaal liever € 150,- extra voor de perfecte template dan dat ik zelf uren moet knutselen om alles perfect te krijgen.
 • Beslis niet binnen één dag. Maak een schifting van de mooiste templates en bekijk deze een paar dagen later nog eens. Vaak vallen er dan weer veel templates af.

Magento 2 Templates die wij op dit moment aanraden:

Porto | Ultimate Responsive Magento Theme

 • Volledig bruikbaar voor Magento 1.9.4.x & 2.3.x 
 • Al beschikbaar voor +/- € 99 ! 
 • 15.000+ Gebruikers
 • #1 Best Verkochte Magento Thema (Daardoor ook veel doorontwikkeling)

Ultimo – Fluid Responsive Magento Theme

 • Ondersteuning van alle Magento varianten
 • 190+ Pagina's met hulp & uitleg! 
 • Bizar veel design functionaliteiten
 • Responsive & SEO ge-optimaliseerd
 • Zeer strak en veel gebruikt them
 

Waar kies je jouw Magento template wel op:

 • Let op het menu. Kan je alle (toekomstige) menu items erin kwijt.
 • Hoe zijn de functies (bij “Verlanglijst”, “E-mail naar vriend” en “Social buttons”) verwerkt in de template en wil je deze wel gebruiken? Als ze onderdeel uitmaken van de template kan het lastig zijn deze uit te schakelen.
 • Is het design responsive? Ga met de tijd mee en kies een responsive theme zodat je ook op tables en smartphone goed wordt weergegeven.
 • Let goed op de grid van de template. Een Magento template is altijd opgebouwd via een grid (header, footer, sidebar links, sidebar recht, enz). Je kan alle kleuren, lettertypes en afbeeldingen vaak eenvoudig veranderen maar de grid wijzigen is vaak erg lastig.
 • Controleer de documentatie van de template om te weten of het voldoende gedocumenteerd is. Neem eventueel contact op zodat je ook weet hoe snel ze reageren op vragen.

Magento Plug-ins

Het grote voordeel van Magento (t.o.v. andere open source software ) is de grote verscheidenheid aan plug-ins die je kan gebruiken. Je kan via Magento Connect eindeloos veel plug-ins installeren om jouw webwinkel helemaal naar wens in te richten.

Pas er wel op dat je niet alles wat je maar interessant lijkt installeert. Hoe meer plug-ins je gebruikt hoe zwaarder Magento wordt en hoe meer kans je hebt op fouten. Iedereen kan namelijk plug-ins maken een aanbieden waardoor, wanneer je een verkeerde plug-ins installeert, je hele Magento installatie om zeep kan helpen. 😉 

Wij maken zelf zoveel mogelijk gebruik van de plug-ins van AheadWorks, Amasty, Aitoc en BoostmyShop. Ik weet dan zeker dat de plug-in goed gemaakt is met een groot team erachter en dat ze support leveren wanneer er problemen ontstaan. 

Succes met Magento! Vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reactie!

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RobinCasper Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Casper
Gast
Casper

Beste Eva,

We zien de laatste maanden veel webshops die jarenlang op Magento 1 draaiden, overstappen op Magento 2. Voor veel webshops lijken inmiddels de meeste modules goed beschikbaar te zijn voor Magento 2.

Groet,
Casper van Picqer