WooCommerce (WordPress) voor webwinkels

← Terug naar Webwinkel Software

Zoals je merkt heb ik het op WebwinkelSucces niet vaak over WordPress als webwinkel software. Daar is natuurlijk een reden voor. Maar WordPress kan zeker intressant zijn om een leuke webwinkel te bouwen!

Toch kiezen steeds meer mensen voor WordPress als webwinkel CMS systeem. Vaak omdat ze al ervaring hebben met het systeem voor het maken van een normale website.

Hoewel de mogelijkheden steeds beter worden vinden we dat WordPress toch nog voornamelijk geschikt is als website systeem en minder voor webwinkels.

Wordpress-webwinkel-logo

WordPress als blog

WebwinkelSucces draait al jaren op WordPress en ik ben dan ook een groot fan van WordPress. Het is makkelijk, stabiel, en het doet alles om professioneel te bloggen.

WordPress is Open Source en heeft net als Magento een grote community (nog vele malen groter) die druk is met het ontwikkelen van plug-ins om je WordPress te fine tunen. Er zijn duizenden gratis templates en evenveel betaalde templates van super kwaliteit.

Ook de code van WordPress is makkelijk te begrijpen en aanpassingen zijn dan ook makkelijk te maken. Zo zou elk systeem eruit moeten zien!

WordPress als CMS

Een CMS (Content Management System) is een systeem om je content (je website) te beheren. De laatste jaren ontwikkelt WordPress zich steeds meer als een compleet CMS. Je kan dan ook steeds meer verschillende dingen met WordPress opzetten. Marktplaatsen, vergelijkingssites, affiliatiesites, webwinkels, enz.

Je hebt hiervoor wel verschillende plug-ins nodig maar de basis (WordPress) biedt uitstekende mogelijkheden om dit te ontwikkelen!

Tegenwoordig zijn er gigantische veel websites met WordPress gemaakt. Eén op de zes websites die je bezoekt is waarschijnlijk een WordPress website (bron: Forbes). Meer dan 60.000.000 websites zijn dat! Kortom WordPress rules the web!

WordPress-Theme

WordPress als webwinkel

Oké, nu komen we bij het interessante gedeelte: moet ik WordPress gebruiken voor mijn webwinkel?

Zoals ik al schreef is het niet mogelijk om WordPress direct te gebruiken als webwinkel software. Je hebt daarvoor een plug-in nodig. Wanneer je een serieuze webwinkel wilt (en dat wil je!) zijn er twee mogelijkheden: WooCommerce en WP e-Commerce.

WP e-Commerce

WP e-Commerce (GetShopped) bestaat al wat langer dan WooCommerce en het heeft genoeg functies voor je webwinkel. WP e-Commerce is gratis te downloaden al moet je wel betalen voor de plug-ins.

getshopped-wp-ecommerce-wordpress

Heel simpel. WP e-Commerce moet je niet gebruiken voor de Nederlandse markt. Er zijn simpelweg te weinig plug-ins voor en de plug-ins voor WooCommerce zijn beter.

Ook is de slechte documentatie lastig te begrijpen. In de reviews zeggen veel mensen dat de instellingen onlogisch zijn en dit kan ik beamen. Ook worden er regelmatig bugs gevonden, maar wanneer deze gemeld worden komt er zelden antwoord. Zelf vond ik de code nogal rommelig overkomen. Kortom, door naar WooCommerce.

WooCommerce

WooCommerce van WooThemes is de snelst groeiende WordPress plug-in voor e-commerce. Het heeft dezelfde functies als WP E-commerce maar het oogt allemaal wat makkelijker en ze ontwikkelen volop door.

woothemes-wordpress-ecommerce

Betalingsmogelijkheden

Je hebt standaard betaalmethodes voor o.a. PayPal maar voor de rest heb je toch wel plug-ins nodig. De Nederlandse Payment Service Providers hebben eigenlijk altijd wel een plug-in voor WooCommerce dus het koppelen is geen probleem.

Afrekenen / Kassa

De one-page-checkout is super! In plaats van meerdere stappen kan de klant alles op één pagina invullen. Ook kan je met account of zonder account afrekenen.

Verzending

Er zitten enkele standaard (Amerikaanse) verzendopties ingebouwd maar voor de Nederlandse markt heb je wel weer extra plug-ins nodig. Gelukkig zijn ook deze plug-ins altijd wel beschikbaar.

Beheren van bestellingen

Het klanten-panel in de front-end is (gelukkig) niet gebaseerd op het standaard WordPress admin-panel. Het is ingebouwd in je webwinkel en de klant kan rechtstreeks daaruit zijn account beheren. Ze kunnen bestellingen bekijken, verzend- factuurgegevens aanpassen of hun wachtwoord wijzigen. Afhankelijk van je template ligt het er aan hoe gelikt het er uit ziet. Dus controleer altijd het klantenpanel voordat je een template koopt.

In de back-end kan je makkelijk je bestellingen beheren. Je kan de bestellingen eventueel handmatig bewerken of zelf bestellingen toevoegen.

Marketing

Qua interne marketing kan je standaard ongeveer hetzelfde als met WP E-commerce. Al heeft WooCommerce toch wat meer (betaalde) plugins om je in-store marketing te verbeteren. Zo kan je automatisch reviews verzamelen en ook kan je in je webwinkel andere producten d.m.v. banners makkelijk promoten.

WooCommerce Themes

WooCommerce doet het qua templates stukken beter dan WP E-commerce. Met 200 templates op ThemeForrest speciaal gemaakt voor WooCommerce is het stukken beter!

Daarnaast kan je vaak met normale WordPress e-commerce templates ook behoorlijk ver komen om je ideale WooCommerce webwinkel te bouwen!

woocommerce-templates

WooCommerce vs WP-ecommerce

Woocommerce heeft bijna alle functies die WP e-Commerce ook heeft maar heeft daarnaast een actievere community en is makkelijker te begrijpen. Kies daarom voor WooCommerce als de ideale WordPress plug-in.

Maar…

Waarom ik niet kies voor WooCommerce als webwinkel

Als je kiest voor Open Source dan zijn er betere oplossingen dan WordPress ic.m. WooCommerce. Magento geeft standaard veel meer mogelijkheden dan WordPress. Helaas is Magento wel iets lastiger te leren dan WordPress maar ik denk dat het de tijd zeker waard is!

Te weinig Nederlandse plug-ins

Alle leveranciers van plug-ins bouwen altijd als eerste de koppeling voor Magento om daarna, vaak op verzoek, pas koppelingen te bouwen voor andere webwinkel software. Ook zijn de koppelingen gemaakt voor WordPress icm WooCommerce of WP E-commerce vaak minder uitgebreid dan koppelingen voor Magento.

Zo zijn er onvoldoende mogelijkheden met WordPress om je site te koppelen aan alle Nederlandse shoppingsites. Ook koppelingen met vervoerders zijn vaak een beetje buggy.

WordPress is geen webshop software!

Maar het grootste probleem wat ik heb met WordPress is dat het van origine geen e-commerce software is.

Het begon als een blogsysteem en ontwikkelde zich als CMS. Tot zover is alles (meer dan) goed. Maar je hebt dus allereerst een extra plug-in nodig om het om te zetten naar een e-commerce systeem. Daarbovenop heb je weer vele plug-ins nodig om het om te toveren naar een perfecte Nederlandse webwinkel.

Er is dus een teveel aan schakels in dit proces. Bij Magento heb je direct het e-commerce systeem en heb je alleen nog extra plug-ins nodig om het naar jouw wens in te richten.

← Terug naar Webwinkel Software

0 CommentsSluit reacties

Laat een reactie achter