Vanaf dit jaar doen het Erasmus Centre for Entrepreneurship en de Rotterdam School of Management ieder jaar onderzoek naar de bedrijven in Nederland die het snelst groeien. Zij publiceren hun conclusies in het ScaleUp Dashboard. Snelgroeiende nieuwe bedrijven, ook wel scale-ups genoemd, zorgden in 2015 namelijk voor het creëren van bijna 75.000 nieuwe banen in het hele land. Dit in tegenstelling tot het gros des Vaderlands bedrijven, die vrijwel allemaal gestagneerd zijn.
groeien
In het ScaleUp Dashboard worden meerdere databronnen gebruikt om ieder jaar te kunnen bepalen welke bedrijven het snelst zijn gegroeid. Dit is een combinatie van openbare databases en onderzoek dat door de instanties zelf gedaan is. Het onderzoek beantwoordt verschillende vragen, zoals hoeveel scape-ups Nederland heeft en hoe dit opweegt tegen de rest van Europa. Ook is ontdekt dat 1 op de 20 start-ups in Nederland uitgroeit tot een scale-up, en dat voor het eerst in zeven jaar het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is gegroeid.

Nederlandse trots

Onder andere cosmeticafirma Rituals, elektronicagigant Coolblue en voedselhub Takeaway.com (moederbedrijf van Thuisbezorgd) horen bij de tien grootste groeiers van Nederland. Rituals heeft zelfs de eerste plaats weten te bemachtigen, en staat fier bovenaan deze lijst. Rituals wordt op de voet gevolgd door Royals Reesink, waarna Coolblue de derde plaats in bezit heeft. Respectievelijk Takeaway.com en Optiver maken de top vijf af.
Coolblue_package
Royel Reesink is het moederbedrijf van verschillende ondernemingen die actief zijn in onder andere de landbouw-, staal- en constructiesector. Nummer vijf Optiver is een onderneming op het gebied van beleggingsinstrumenten, waaronder opties. Ook payment-serviceprovider Ayden (nummer 6) mag niet vergeten worden. Erg veel webwinkels maken gebruik van hun betalingsdiensten, en hun marktaandeel blijft nog steeds groeien.
Het is direct te zien dat de lijst bestaat uit allerlei verschillende bedrijven uit iedere sector. Samen hebben deze bedrijven het grootste aantal banen in onze economie gecreëerd.

De Lijst van 250

Het ECE en nlgroeit hebben in samenwerkingsverband de data van het ScaleUp Dashboard gebruikt om de Top 250 Groeibedrijven 2017 te maken. Deze lijst van 250 snelgroeiers bestaat volledig uit bedrijven die sinds 2012 in business zijn, en in dat jaar minstens tien werknemers of vijf miljoen euro omzet hadden. In een periode van drie jaar daarna is hun omzet of werknemersaantal tevens minimaal 20 procent per jaar gegroeid. Veel van deze bedrijven zijn actief in de e-commerce sector, en vertegenwoordigen een groot aantal snelgroeiers. Computerwebwinkel Azerty, vergelijkingssite Beslist.nl en kabelzaak Allekabels.nl zijn bijvoorbeeld ook terug te vinden in de top 250. Het is hieraan meteen op te merken dat eCommerce de toekomst heeft. Dit is ook de reden dat veel traditionele bedrijven de overstap maken naar het internet, en de focus verleggen van retailstores naar webshops. Een bedrijf zonder webshop lijkt tegenwoordig uit het stenen tijdperk te komen, en dat is wat veel bedrijven de das om heeft gedaan.

Top 10

  1. Rituals
  2. Royals Reesink
  3. Coolblue
  4. Takeaway.com
  5. Optiver
  6. Adyen
  7. Van Ameyde Services
  8. Conclusion FIT
  9. Group of Butchers
  10. Fondel

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op