Een WordPress webshop maken met het populaire Woocommerce

ls je een webwinkel wilt beginnen of vernieuwen, dan zal WooCommerce je waarschijnlijk bekend in de oren klinken.
WooCommerce maakt het mogelijk om een webwinkel te bouwen met het WordPress content management systeem (CMS). Naar schatting wordt ± 43% van alle websites ter wereld hierin ontwikkeld. [1]Usage statistics of content management systems, W3techs.com Je kunt dus gerust stellen dat dit een veilige keuze is.
De belangrijkste redenen om een WooCommerce webwinkel te maken zijn lage kosten en ontzettend veel flexibiliteit in de toekomst. Met WordPress houd je namelijk alles in eigen beheer.
Enige vorm van digitale kennis en/of leergierigheid is eigenlijk wel belangrijk. Je moet namelijk wel zelf hosting uitzoeken en zo nu en dan wat plugins aan elkaar gaan koppelen. Ook zal er soms wat html code gewijzigd moeten worden. Dat is allemaal niet moeilijk, maar Woocommerce kost wel wat meer werk dan de drag & drop webshop software.
Wat zijn verder zaken waar je op moet letten als je de shop daadwerkelijk gaat bouwen? Volg de onderstaande stappen naar jouw WooCommerce webwinkel.
Stap 1: Bedenk goed wat je jouw shoppers wilt bieden
Voordat je echt aan de slag gaat met WordPress en WooCommerce doe je er verstandig aan even voor jezelf op papier te zetten wat je shop moet kunnen:
- Welke betaalmogelijkheden wil je je shoppers bieden: op rekening, iDeal en creditcard, of bijvoorbeeld Mollie?
- Wil je verzendkosten gaan rekenen of niet? En zo ja, hoeveel voor wat?
- Welke categorieën en filteropties heb je nodig?
- Welke productinformatie wil je allemaal weergeven?
- Hoe zie je jouw productpagina’s voor je?
- Wil je snel internationaal?
Door over deze zaken na te denken, kun je bij het inrichten gemakkelijkere keuzes maken.
Stap 2: Registreer een domein en goede hosting
Een domeinregistratie loopt vaak samen met de keuze voor hosting. Met name dat laatste verdient aandacht omdat stabiele en snelle hosting erg belangrijk is. Cloud86 en Mijn.host voldoen hier aan. Ook Hostinger vinden we erg interessant vanwege goede schaalbaarheid en hosting in de cloud.
Installeer ook direct SSL-certificaat. Zorg dat je een SSL-certificaat geregeld hebt. Zo voorkom je dat je als niet-veilig wordt gemarkeerd, buiten de boot valt in zoekmachines en dat gebruikers niet naar je site toe gaan.
Stap 3: Installeer WordPress
Tegenwoordig kun je WordPress bij de hostingprovider laten installeren met één druk op de knop.
Bij Cloud86 ga je naar Plesk en klik je op installeren.
Kom je er toch niet helemaal uit, check dan een tutorial of stuur even een ticket naar de webhost.
Bij de algemene instellingen in WordPress moet je verder bij de instellingen de ‘URL met https://’ toevoegen. Vragen over of problemen met een SSL-certificaat kun je ook altijd bij de support van de hosting partij neerleggen waar je de webshop gaat hosten.
Stap 4: Installeer de WooCommerce plugin
Je kunt ervoor kiezen om de WooCommerce plugin gratis te downloaden en te installeren. Na ‘activeren' onder het kopje plugings, wordt deze zichtbaar. Hiermee heb je alleen nog geen webshop design. Het kan dus handiger zijn om de methode hieronder te volgen.
Voor een goed design, ook wel thema genoemd, kun je Themeforest gebruiken. Dat is dé marktplaats van de thema ontwikkelaars. Hier vind je kant-en-klare templates (voor weinig) waar WooCommerce ook al in is geïnstalleerd.
Wij raden zelf aan om voor een thema te kiezen omdat hier tal van functionaliteiten ingebouwd zijn en je niet vanaf scratch een webshop hoeft te ontwerpen.

Kies je voor een WooCommerce template van Themeforest? Ga dan voor een nieuw thema dat momenteel populair is. Hierdoor heb je meer zekerheid dat de laatste technologie in het thema verwerkt is en het dankzij de populariteit doorontwikkeld wordt.
Je kunt filters/sorteermogelijkheden gebruiken om populaire thema's te vinden.
Tutorials en support
Online bestaan er meerdere tutorials die jou stap voor stap door het hele WordPress en Woocommerce installatieproces heen loodsen. Dat kan bijna niet misgaan! Ook kun je op het forum van het WordPress Woocommerce support-gedeelte vragen stellen aan ervaren gebruikers en vind je er interessante documentatie én informatie.
Doe dat gerust als je vastloopt, want zelfs doorgewinterde gebruikers lopen nog weleens ergens tegenaan. Je staat er niet alleen voor! Makkelijker is soms zelfs de video tutorials er bij te pakken, dan kan je stap voor stap meelopen in het opzetten van een webshop terwijl je meekijkt hoe iemand anders dit doet.
“Leer van anderen, lees mee en durf te vragen!”
Importeer de demo content van het thema
We raden aan om altijd de demo content te importeren. Dit werkt makkelijker omdat je dan vanuit een bepaalde design opzet kunt werken en enkel dingen hoeft te vervangen i.p.v. zelf te bedenken waar alles moet. De demo content kun je dan later uit de Admin wissen.
Stap 5: Denk aan de zoekmachine
Vergeet tijdens de installatie van WordPress niet de gebruiker en daarmee ‘de zoekmachine’. Je wist het misschien al, maar zorg dat je in WordPress de optie Permalinks correct hebt geselecteerd. Zet dit goed bij de algemene instellingen (Dashboard > Instellingen of Settings) en zet ze bij voorkeur op berichtnaam, of kies voor custom en /%postname%/ vervolgens hoef je er niet meer over na te denken.
Die optie zorgt ervoor dat je URLs voor een gebruiker goed te lezen en dus zoekmachinevriendelijk zijn. Dit regel je dus niet in WooCommerce, maar in de WordPress instellingen zelf. Voor de zoekmachine denk je ook nog aan je robots.txt, de sitemaps en is o.a. de plugin Yoast handig. Bekijk verder andere tips voor zoekmachine optimalisatie in dit uitgebreide artikel.
Stap 6: Vul de webwinkel in de WooCommerce software
WooCommerce is uiteindelijk de software binnen WordPress waarmee je je webshop kan gaan inrichten. Het kan even duren voor je het echt onder de knie hebt met product eigenschappen, categorieën, merken, prijzen en actieprijzen en hoe je een en ander configureert maar er is wel veel mogelijk en aan te passen.
Richt kenmerken (eigenschappen in woocommerce) van te voren in, en koppel ze aan je producten. Met behulp van de eigenschappen die je aan de producten koppelt kun je later weer filteren in je webshop. Een eigenschap kan bijvoorbeeld de kleur zijn. Om dit te bewerkstelligen ga je naar producten > eigenschappen en voeg je een nieuwe eigenschap toe. De eigenschap wordt bijvoorbeeld dan kleur, vervolgens klik je op de eigenschap > kleur en voeg je de voorwaarden toe. De voorwaarden zijn dan geel, blauw, groen of rood. Wanneer je vervolgens een nieuw product in je webshop toevoegt kun je dan onder de content kiezen voor de productgegevens.


Hier kun je veel productinformatie toevoegen, zoals een EAN nummer, de prijs, de verzendkosten maar ook dus de eigenschappen die je zojuist hebt ingericht. Door het koppelen van de eigenschappen en gebruik maken van de prijzen kun je later op de voorkant van je webshop filteren door de woocommerce filters in je sidebar te doen. Om de filters in je sidebar te zetten (bijvoorbeeld op een shoppagina) ga je naar weergave > widgets en dan selecteer je waar je op zou willen filteren, dus je kiest de filters. De filters vul je vervolgens met eigenschappen of prijs.
Krijg je de filters na het instellen nog niet naar voren? Dan kan het zijn dat je even in de opties van woocommerce moet duiken. Je gaat dan naar het tabje woocommerce > status en klikt in dit menu op tools, hier kies je bijna onderaan voor database bijwerken, hierna zouden de filters van woocommerce het wel moeten doen.

Mollie en iDeal in WooCommerce
Stel dat je ook iDeal wil toevoegen aan je shop, dan installeer je daar ook een plugin voor. Goed om te weten: de betaalprovider Mollie is heel populair en relatief makkelijk in gebruik. Je kunt hier meer lezen over de verschillende Payment Service Providers.
Neem de tijd met je testproduct in WooCommerce
Zodra je op het punt bent beland van het toevoegen van een testproduct in je nieuwe WooCommerce-shop, ga je ontdekken wat de verschillende mogelijkheden zijn. Je hebt eerder al nagedacht over wat je wilt en dat gaat je in dit proces helpen.
Het is daarnaast erg leuk om gewoon de mogelijkheden eens stuk voor stuk te proberen. Besteed hier lekker veel tijd aan, want zo leer je de mogelijkheden van WooCommerce pas echt goed kennen.
Je hebt standaard betaalmethodes die je kunt installeren vanuit Woocommerce zelf. Je kunt er ook voor kiezen om een plug-in te installeren van een Nederlandse Payment Service Providers. Die hebben eigenlijk altijd wel een plug-in voor WooCommerce dus het koppelen is geen probleem. Veel van onze bezoekers kiezen voor Mollie.
- Verzending
Voor de verzending van de producten die je verkoopt, bestaat tegenwoordig aparte software. De partijen die hier achter zitten hebben doorgaans ook een WordPress plugin. Sendcloud biedt software voor Woocommerce waarmee je verzending binnen Europa kunt optimaliseren.
- Beheren van bestellingen
Het klanten-panel in de front-end is niet gebaseerd op het standaard WordPress admin-panel. Het is ingebouwd in je webwinkel en de klant kan rechtstreeks daaruit zijn account beheren. Ze kunnen bestellingen bekijken, verzend- factuurgegevens aanpassen of hun wachtwoord wijzigen. Afhankelijk van je template ligt het er aan hoe gelikt het er uit ziet. Dus controleer altijd het klantenpanel voordat je een template koopt.
In de back-end kan je makkelijk je bestellingen beheren. Je kan de bestellingen eventueel handmatig bewerken of zelf bestellingen toevoegen.
Bronnen
↑1 | Usage statistics of content management systems, W3techs.com |
---|