Tips bij het starten van een WordPress webshop

Je weet wat je wilt bereiken met je webshop. Je hebt al wat ervaring met WordPress en bent er intussen uit dat je hem in WordPress met WooCommerce wilt gaan bouwen. Je hebt de basis, zoals een domeinnaam en hosting geregeld. Wat zijn verder zaken waar je op moet letten als je de shop daadwerkelijk gaat bouwen? We geven je een paar tips!

“Dit artikel is geschreven voor de wat meer ervaren WordPress-gebruiker.”

Bedenk goed wat je jouw shoppers wilt bieden

Voordat je echt aan de slag gaat met WordPress en WooCommerce doe je er verstandig aan even voor jezelf op papier te zetten wat je shop moet kunnen:

  • Welke betaalmogelijkheden wil je je shoppers bieden: op rekening, iDeal en creditcard, of bijvoorbeeld Mollie?
  • Wil je verzendkosten gaan rekenen of niet? En zo ja, hoeveel voor wat?
  • Welke categorieën en filteropties heb je nodig?
  • Welke productinformatie wil je allemaal weergeven?
  • Hoe zie je jouw productpagina’s voor je?

Door over deze zaken na te denken, kun je bij het inrichten gemakkelijkere keuzes maken.

Tutorials en support

Online bestaan er meerdere tutorials die jou stap voor stap door het hele wordpress en Woocommerce installatieproces heen loodsen. Dat kan bijna niet misgaan! Ook kun je op het forum van het WordPress Woocommerce support-gedeelte vragen stellen aan ervaren gebruikers en vind je er interessante documentatie én informatie. Doe dat gerust als je vastloopt, want zelfs doorgewinterde gebruikers lopen nog weleens ergens tegenaan. Je staat er niet alleen voor! Makkelijker is soms zelfs de video tutorials er bij te pakken, dan kan je stap voor stap meelopen in het opzetten van een webshop terwijl je meekijkt hoe iemand anders dit doet.

“Leer van anderen, lees mee en durf te vragen!”

Denk aan de zoekmachine

Vergeet tijdens de installatie van WordPress niet de gebruiker en daarmee ‘de zoekmachine’. Je wist het misschien al, maar zorg dat je in WordPress de optie Permalinks correct hebt geselecteerd. Zet dit goed bij de algemene instellingen (Dashboard > Instellingen of Settings) en zet ze bij voorkeur op berichtnaam, of kies voor custom en /%postname%/ vervolgens hoef je er niet meer over na te denken.

Die optie zorgt ervoor dat je URLs voor een gebruiker goed te lezen en dus zoekmachinevriendelijk zijn. Dit regel je dus niet in WooCommerce, maar in de WordPress instellingen zelf. Voor de zoekmachine denk je ook nog aan je robots.txt, de sitemaps en is o.a. de plugin Yoast handig. Bekijk verder andere tips voor zoekmachine optimalisatie in dit uitgebreide artikel.

Denk aan de veiligheid

Zorg dat je een SSL-certificaat geregeld hebt. Zo voorkom je dat je als niet-veilig wordt gemarkeerd, buiten de boot valt in zoekmachines en dat gebruikers niet naar je site toe gaan. Bij de algemene instellingen in WordPress moet je verder bij de instellingen de ‘URL met https://’ toevoegen. Vragen over of problemen met een SSL-certificaat kun je ook altijd bij de support van de hosting partij neerleggen waar je de webshop gaat hosten. Voor goede wordpress hosting kun je aankloppen bij bijvoorbeeld Cloud86 (NL'se partij) of SiteGround, met beiden hebben wij goede ervaringen, dat lees je ook in deze review.

De plugins WooCommerce en Mollie

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, ga je op zoek naar de plugin WooCommerce, installeer en activeer je deze. De wizard die daarop volgt werkt heel gemakkelijk. Weet je nog dat je na moest denken over een paar zaken? Een aantal daarvan ga je in deze fase terugzien. Je gaat nu de basis voor je shop neerzetten. Veel zaken kun je achteraf aanpassen, maar lees goed bij elke stap wat er van je verwacht wordt. Dat scheelt mogelijke frustratie achteraf!

WooCommerce is uiteindelijk de software binnen WordPress waarmee je je webshop kan gaan inrichten. Het kan even duren voor je het echt onder de knie hebt met product eigenschappen, categorieën, merken, prijzen en actieprijzen en hoe je een en ander configureert maar er is wel veel mogelijk en aan te passen.

Richt kenmerken (eigenschappen in woocommerce) van te voren in, en koppel ze aan je producten. Met behulp van de eigenschappen die je aan de producten koppelt kun je later weer filteren in je webshop. Een eigenschap kan bijvoorbeeld de kleur zijn. Om dit te bewerkstelligen ga je naar producten > eigenschappen en voeg je een nieuwe eigenschap toe. De eigenschap wordt bijvoorbeeld dan kleur, vervolgens klik je op de eigenschap > kleur en voeg je de voorwaarden toe. De voorwaarden zijn dan geel, blauw, groen of rood. Wanneer je vervolgens een nieuw product in je webshop toevoegt kun je dan onder de content kiezen voor de productgegevens.

woocommerce eigenschappen kenmerken

filteren eigenschappen prijs woocommerce
Zo herken je de filteropties.

Hier kun je veel productinformatie toevoegen, zoals een EAN nummer, de prijs, de verzendkosten maar ook dus de eigenschappen die je zojuist hebt ingericht. Door het koppelen van de eigenschappen en gebruik maken van de prijzen kun je later op de voorkant van je webshop filteren door de woocommerce filters in je sidebar te doen. Om de filters in je sidebar te zetten (bijvoorbeeld op een shoppagina) ga je naar weergave > widgets en dan selecteer je waar je op zou willen filteren, dus je kiest de filters. De filters vul je vervolgens met eigenschappen of prijs.

Krijg je de filters na het instellen nog niet naar voren? Dan kan het zijn dat je even in de opties van woocommerce moet duiken. Je gaat dan naar het tabje woocommerce > status en klikt in dit menu op tools, hier kies je bijna onderaan voor database bijwerken, hierna zouden de filters van woocommerce het wel moeten doen.

database bijwerken woocommerce

Mollie en iDeal in WooCommerce

Stel dat je ook iDeal wil toevoegen aan je shop, dan installeer je daar ook een plugin voor. Goed om te weten: de betaalprovider Mollie is heel populair en relatief makkelijk in gebruik. Je kunt hier meer lezen over de verschillende Payment Service Providers.

Neem de tijd met je testproduct in WooCommerce

Zodra je op het punt bent beland van het toevoegen van een testproduct in je nieuwe WooCommerce-shop, ga je ontdekken wat de verschillende mogelijkheden zijn. Je hebt eerder al nagedacht over wat je wilt en dat gaat je in dit proces helpen. Het is daarnaast erg leuk om gewoon de mogelijkheden eens stuk voor stuk te proberen. Besteed hier lekker veel tijd aan, want zo leer je de mogelijkheden van WooCommerce pas echt goed kennen.

Meer weten over de start van je webshop?

Deze tips kun je gebruiken bij het opstarten van je WordPress webshop, maar het is natuurlijk geen volledig stappenplan. Heb je daar behoefte aan? We hebben in een uitgebreide gids de stappen voor het starten van een webshop voor je op een rij gezet, waarmee je stap voor stap een succes kunt maken van je shop. Je kan ook kijken naar de meer uitgebreide WooCommerce pagina op webwinkelsucces.nl

Ben je ook benieuwd naar wat de andere mogelijkheden zijn? Bekijk dan hier het overzicht met webshop software.

 

0 CommentsSluit reacties

Laat een reactie achter