Amazon vs bol.com: welke webshop gaat winnen?

Al jarenlang gaan we voor al onze online aankopen naar het populaire online platform van bol.com, waar al onze huiselijke artikelen van diverse merken ingekocht kunnen worden. Er wordt onder andere gehandeld in boeken voor een educatief of amusement doeleinde, kleding voor mannen, vrouwen en kinderen en allerlei handige elektronica producten.
Op het gebied van de online verkoop is er veel concurrentie en zo kan bol.com Amazon ook als grote tegenspeler verwachten. Dit snel groeiende bedrijf heeft zich ook in Nederland breed opgesteld en er wordt verwacht dat deze grote toeleverancier het veel andere webwinkels in Nederland erg zwaar kan gaan maken.
Welke webshop; Bol.com of Amazon, zal de Nederlandse online markt veroveren en de strijd om de titel van meest succesvolle webshop veroveren?
Het verschil tussen het aanbod van bol.com en Amazon
Bol.com en Amazon gaan de strijd aan om de plek van de grootste Nederlandse webshop te bemachtigen. Hierbij verschillen hun strategieën en doelen nogal van elkaar. Deze verschillen zijn belangrijk in de bepaling welk bedrijf de online markt van Nederland zal veroveren.
Waar richt bol.com zich op?
bol.com heeft een formule opgesteld op basis van maximale keuzes, relevantie en toegang. Het is dan ook uitgegroeid tot een groot platform waarbij inmiddels meer dan 30.000 verkopers zijn aangesloten. Al deze verkopers verkopen hun producten via het platform aan ruim 9 miljoen klanten in zowel België als Nederland. De webshop heeft een open karakter, met transparante en eerlijke prijzen als einddoel.
Het bedrijf blijft ook dichtbij de klant. Ze richten zich op de bewegingen van Belgen en Nederlanders om de verschuivingen in de markt op de voet te kunnen volgen en de voorkeuren van kopers te begrijpen. Ook doen ze uitgebreid mee aan een speciaal aanbod voor feestdagen, zoals Kerst en Sinterklaas, en de manier waarop deze feestdagen gevierd worden. Dit zorgt ervoor dat ze met de mode mee kunnen gaan en altijd kunnen voorzien in de behoeften van klanten. Het aanbod blijft echter groot en gedetailleerd om voor iedereen de beste producten te kunnen verzorgen.
Waar richt Amazon zich op?
Het Amerikaanse bedrijf Amazon wil zich verspreiden naar Europa en zo ook een succesvolle onderneming worden in Nederland op het gebied van online verkopen. Ze richten zich op data en schaalvoordelen en de logistieke kant van een webshop. Data is natuurlijk de sleutel tot een inkijkje in de reis van een klant op het web, waarbij Amazon ver voorloopt op zijn tegenstanders.
Amazon haalt dan ook veel inkomsten uit entertainment en Prime-abonnementen, iets wat bol.com niet te bieden heeft. Hierdoor krijgen klanten toegang tot Amazon Prime Video, wat hun eigen streamingdienst is.
Echter, Amazon staat niet bekend om een goede partner in het bedrijfsleven. Ze worden niet welkom geheten door de concurrentie in Nederland, maar stellen ook hoge eisen aan leveranciers wat een mogelijke samenwerking bemoeilijkt. Daarnaast vrezen veel partners dat Amazon bij een succesvolle verkoop van producten zelf de verkoop over zal nemen. Op dit gebied zorgt de reputatie van bol.com als betrouwbare partner voor een groot voordeel.
Voordelen van de strategie van Amazon
Het lijkt wellicht of Bol.com een grote voorsprong op Amazon behoudt, maar uiteindelijk gaat het succes van een bedrijf niet alleen over zijn samenwerkingsverbanden. Een belangrijk aspect van online verkoop is de klant en de manier waarop aan hun behoeften voldaan wordt. Amazon zet grote stappen op de Nederlandse markt door drie aspecten van hun strategie.
1. Lage prijzen
Doordat Amazon internationale leveranciers kan inzetten, kunnen producten tegen hele lage prijzen worden aangeboden wat voor andere webshops, zoals Bol.com, kan leiden tot een race naar de laagste prijzen. Niet elk bedrijf kan hierin meegaan vanwege vaste kosten die gemaakt worden, waardoor concurrenten zullen uitvallen. Bol.com verkoopt namelijk producten van derden op hun eigen platform waarvoor zij een commissievergoeding ontvangen.
Deze prijsdruk zal bij Bol.com de winstmarge verlagen, waarbij inkomsten en partners worden geraakt. Dit heeft ook weer gevolgen voor de beurswaarde van het bedrijf. Ook andere online verkopers, zoals Coolblue, zullen schade ondervinden, waardoor concurrentie wordt uitgedund.
2. Beperkte toegang
Naast de prijsdruk die Amazon uitoefent op de Nederlandse online markt, beperkt het bedrijf ook de toegang voor merken en leveranciers uit Nederland zelf. Zij geven namelijk toegang aan leveranciers van buiten de Benelux tot de markt in Nederland, waardoor extra concurrentie wordt veroorzaakt voor merken en webwinkels die zich al in Nederland hebben gevestigd.
Daarnaast worden er ook nog eens hoge eisen voor de leveranciers gehanteerd. Weinig leveranciers zijn gekwalificeerd voor de complexe normen van het bedrijf en kunnen niet meedoen aan hun wereldwijde verkoop. Niet alleen kleine ondernemingen ondervinden deze problemen, maar ook grote partijen die al jaren in het vak meespelen hebben moeilijkheden met Amazon als partner.
3. Goedkope abonnementen
Tot slot heeft Amazon in zijn strategie voor Europa een aanbod van goedkope Prime-abonnementen. Dit moet dienen als een lokmiddel voor het in aanraking komen met de Amerikaanse onderneming. Prime is hun eigen ecosysteem waarin klanten voor maar 2 euro en 99 cent per maand lid kunnen worden. Door dit abonnement aan te schaffen, wordt toegang verleend tot gratis verzending van alle bestellingen op het Amazon-platform en tot Prime Video, wat de concurrent is van Netflix. Tevens zorgt het abonnement voor een onbeperkte opslag voor foto's in de cloud en extra kortingen.
Bol.com heeft wel Select opgericht voor 10 euro per jaar. Dit is echter eigenlijk enkel een gratis bezorgdienst en stelt daarom weinig voor vergeleken met Prime van Amazon.
Enerzijds lokt Amazon met Prime klanten bij concurrenten vandaan en aan de andere kant zorgt het concept voor loyaliteit en een hogere omzet door het gebruiken van een eigen kanaal. Consumenten houden van eenvoud en wanneer je een Prime-abonnement hebt, kun je evengoed kijken bij het aanbod van Amazon en shoppen met de aantrekkelijke kortingen en gratis verzendingen.
Voordelen voor de online shopper
Uiteindelijk gaat het allemaal om de online shopper en waar hij of zij het meest naar toegetrokken wordt. Voor hen is deze nieuwkomer in de Nederlandse markt dan ook alleen maar gunstig. A-merken kunnen veel goedkoper ingekocht worden op Amazon, maar ook op Bol.com, die zijn commissiemodel ten gunste van de consument heeft veranderd om de concurrentie bij te blijven.
Het aanbod is ook nog eens enorm doordat Amazon een diep assortiment wil creëren met echte topverkopers. Dit zijn niet alleen verkopers uit Nederland zelf, maar ook grote merken en leveranciers uit het buitenland. Hierdoor wordt het aanbod alleen maar groter en diverser. Bol.com moet met zijn private label verkopers sterk in zijn schoenen staan om dit te kunnen weerstaan.
Bol.com bood in het begin van 2020 een assortiment aan van meer dan 22 miljoen artikelen op de Nederlandse en Belgische markt. Deze miljoenen producten werden zowel door Bol.com als door de 27.000 partners aangeboden en verkocht.
Amazon beweert meer dan 100 miljoen producten aan te bieden op hun online platform, wat neerkomt op een assortiment dat ongeveer 5 keer zo groot is als dat van Bol.com. Het aantal partner verkopers is nog onduidelijk, maar zal in de komende jaren uiteraard blijven stijgen.

Waar is de Nederlandse markt klaar voor?
Bol.com heeft als grootste voordeel op Amazon het vertrouwen bij de klant en de Nederlandse leverancier door zijn jarenlange deelname aan de online markt in Nederland. Zowel leveranciers als consumenten zijn tevreden met de kwaliteit die het bedrijf levert, waarbij loyaliteit een grote kracht is voor het terugkomen op de webshop en opnieuw zaken of aankopen doen.
Amazon heeft daarentegen vele voordelen te bieden. Het Amerikaanse bedrijf verspreidt zich snel naar Europa en Nederland door zijn lage prijzen. Nederlandse webshops, waaronder Bol.com, worden uitgedaagd om hun prijzen te verlagen, waarmee ook hun winst wordt verlaagd en concurrentie uitgedund kan worden. Er is tevens een beperkte toegang voor leveranciers bij het grote bedrijf.
De hoge eisen zorgen voor moeilijkheden bij samenwerkingen met Amazon en de toegang voor leveranciers van buiten de Benelux verhogen eveneens de concurrentie voor Nederlandse ondernemingen. Ook het aangeboden Prime-abonnement is een slimme zet van Amazon, waardoor klanten getrokken worden met aantrekkelijke kortingen, onbeperkte opslag voor foto's, gratis verzendingen en een eigen streaming-dienst.
Mensen zullen gemakkelijker shoppen binnen het eigen ecosysteem van Amazon door zijn unieke aanbod van meer dan 100 miljoen producten. Door Amazon kunnen A-merken goedkoop worden ingekocht en het aanbod op de Nederlandse online markt zal ongekend uitgebreid worden. Dit allemaal ten gunste van de Nederlandse consument.
Het is duidelijk dat Amazon zijn strijdplan klaar heeft en de Nederlandse markt op het gebied van online verkoop helemaal wil veroveren. De tijd zal ons leren wat dit moet betekenen voor andere webshops, zoals Bol.com. Amazon mag voor nu de winnaar zijn met zijn goedkope producten, maar dit betekent niet dat het tijdloos zal zijn.
zo loyaal is BOl niet. En tevens vaak fouten in betalingen retouren etc. Dat gaat toch een stuk beter bij Amazon